DEPARTMENT OF NATURAL RESOURCES

Minnesota Department of Natural Resources Statewide Aquatic Invasive Species Advisory Committee

Time: 10:00AM to 3:00PM

Date: Thursday November 3, 2022

Location: DNR Sauk Rapids Office at 1035 South Benton Drive, Sauk Rapids, MN 56379

The purpose of the Committee is to advise the Minnesota DNR on its AIS Program. The following outcomes are outlined in the Committee Charter:

- Excellent recommendations for improving DNR's AIS program, including but not limited to review of current field operations, programs, research, policies and outreach materials.
- Effective suggestions and advice to other organizations on their AIS-related activities.
- Shared understanding among committee members of AIS issues and their impacts on citizens, lakeshore property owners, and recreationalists, as well as public, private, business, and non-profit organizations.

Time	Торіс	Deliverables, Actions, and Responsible Parties
10:00 – 10:10 10 minutes	Welcome, Adopt Agenda, Approve September Meeting Minutes	Committee adopts agenda and approves meeting minutes
10:10 –10:45 35 minutes	 Committee Member Updates Provide updates relevant to the Committee Ex-Officio Member Updates Provide updates on research, tourism, and federal programs 	Shared understanding
10:45 – 12:00 75 minutes	 DNR's Invasive Aquatic Plant Management (IAPM) & Aquatic Plant Management (APM) Programs (Remote via Teams) Overview of program goals, activities, regulations, and coordination. Wendy Crowell, DNR AIS Management Consultant Shane McBride, DNR Aquatic Plant Management Program Coordinator 	Shared understanding and adopting next steps
12:00 – 1:00 60 minutes	Lunch (provided)	
1:00 – 1:20 20 minutes	DNR Updates	Shared understanding
1:20 – 1:50 30 minutes	Modified Unified Method – Invasive Carp Removal on the Mississippi (Remote via Teams) • Grace Loppnow, DNR Invasive Fish Coordinator	Shared understanding and adopting next steps
1:50 – 2:30 40 minutes	 AIS Prevention and Management by Tribal Governments Pat Brown – Red Lake Nation DNR Kate Hagsten – Leech Lake Band of Ojibwe Division of Resource Management 	Shared understanding and adopting next steps
2:30 – 2:45 15 minutes	Priority Topics for Future Committee Meetings	Discuss and decide
2:45 – 3:00 15 Minutes	 Discussion Time for Committee Unfinished business and/or next steps on today's topics Wrap-up: Next Meeting: Thursday December 1st from 10-3 at the DNR Sauk Rapids Office with online option Continued AIS Prevention and Management by Tribal Governments: Will Bement – White Earth Nation DNR 	Shared understanding and adopting next steps

Meeting Agenda