

Minnesota Department of Natural Resources Statewide Aquatic Invasive Species Advisory Committee

Time: 10:00 a.m. - 2:00 p.m.

Date: Thursday August 27, 2020

Location: Virtual meeting via WebEx

The purpose of the Committee is to advise the Minnesota DNR on its AIS Program. The following outcomes are outlined in the Committee Charter:

- Excellent recommendations for improving DNR's AIS program, including but not limited to review of current field operations, programs, research, policies and outreach materials.
- Effective suggestions and advice to other organizations on their AIS-related activities.
- Shared understanding among committee members of AIS issues and their impacts on citizens, lakeshore property owners, and recreationalists, as well as public, private, business, and non-profit organizations.

Meeting Agenda

Time	Topic	Deliverables, Actions, and Responsible Parties
10:00 – 10:10 10 minutes	Welcome, Adopt Agenda, Approve April 30, 2020 Meeting Minutes	Committee adopts agenda and approves meeting minutes
10:10 – 10:55 45 minutes	Provide a brief update for the benefit of fellow Committee members Ex-Officio Member Updates Updates on research, tourism, and federal programs	Shared understanding
10:55 – 11:15 20 minutes	 DNR Updates CBSM grants Virtual meeting with county AIS Coordinators on 8/13/2020 	Shared Understanding
11:15 – 12:00 45 minutes	Discussion of DNR Priority Research Recommendations to MAISRC	Shared Understanding
12:00 – 1:00 60 Minutes	Lunch Break	
1:00 – 2:00 60 minutes	Presentation by Donn Branstrator on Spiny Waterflea and Their Risk of Movement via Specific Gear	Shared Understanding
2:00 – 2:05 5 Minutes	Wrap-up- Stay safe and healthy. Next Virtual Meeting: Current Date is Thursday, September 24, 2020, which will conflict with MAISRC's Fall Showcase. Do we want to change that date?	Shared Understanding