

Minnesota Department of Natural Resources Statewide Aquatic Invasive Species Advisory Committee

Time: 9:00AM to 12PM

Date: Thursday August 25, 2022 Location: Virtual meeting via Teams

The purpose of the Committee is to advise the Minnesota DNR on its AIS Program. The following outcomes are outlined in the Committee Charter:

- Excellent recommendations for improving DNR's AIS program, including but not limited to review of current field operations, programs, research, policies and outreach materials.
- Effective suggestions and advice to other organizations on their AIS-related activities.
- Shared understanding among committee members of AIS issues and their impacts on citizens, lakeshore property owners, and recreationalists, as well as public, private, business, and non-profit organizations.

Meeting Agenda

Time	Торіс	Deliverables, Actions, and Responsible Parties
9:00 – 9:10 10 minutes	Welcome, Adopt Agenda, Approve April 28 Meeting Minutes	Committee adopts agenda and approves meeting minutes
9:10 – 9:55 45 minutes	 Committee Member Updates Provide updates relevant to the Committee (e.g., any intersections either personally or professionally with AIS or water resources) Ex-Officio Member Updates Provide updates on research, tourism, and federal programs 	Shared understanding
9:55 – 10:10 15 minutes	DNR Updates	Shared Understanding
10:10 – 10:45 35 minutes	 Presentation Gary Montz, DNR, Introduction to Zebra Mussels and Spiny Waterfleas: Biology, Ecology and Impacts 	Shared understanding and Adopting next steps
10:45 – 11:00 15 minutes	 Update on Biennial Research Assessment Survey Cori Mattke, University of Minnesota AIS Research Center 	Shared understanding and Adopting next steps
11:00 – 11:10 10 minutes	Break	
11:10 – 11:45 35 minutes	Open Discussion Discuss new initiatives for the Committee to support or help integrate into the DNR's Invasive Species Program (e.g., research, outreach, communication, risk assessment, watercraft inspection, enforcement, policy, funding, etc.)	Shared understanding and Adopting next steps
11:45 – 11:55 10 minutes	Discussion Time for Committee Unfinished business and/or next steps on today's topics	Shared understanding and Adopting next steps
11:55 – 12:00 5 Minutes	Wrap-up: Next Meeting: September 22, 9 AM-Noon (virtual)	Shared Understanding