DEPARTMENT OF NATURAL RESOURCES

Minnesota Department of Natural Resources Statewide Aquatic Invasive Species Advisory Committee

Time: 10AM to 2:30PM

Date: Thursday March 23, 2023

Location: DNR Sauk Rapids Office: 1035 South Benton Drive, Sauk Rapids, MN 56379 (with online option)

The purpose of the Committee is to advise the Minnesota DNR on its AIS Program. The following outcomes are outlined in the Committee Charter:

- Excellent recommendations for improving DNR's AIS program, including but not limited to review of current field operations, programs, research, policies and outreach materials.
- Effective suggestions and advice to other organizations on their AIS-related activities.
- Shared understanding among committee members of AIS issues and their impacts on citizens, lakeshore property owners, and recreationalists, as well as public, private, business, and non-profit organizations.

Meeting Agenda	
----------------	--

Time	Торіс	Deliverables, Actions, and Responsible Parties
10:00 – 10:15 15 minutes	Welcome, Adopt Agenda, Approve February Meeting Minutes Introduction of the new DNR Invasive Species Unit Supervisor: Kelly Pennington	Committee adopts agenda and approves meeting minutes
10:15 –11:15 60 minutes	 Ice-Breaker Activity Committee Member Updates Provide updates relevant to the Committee. Share in more detail one AIS or water-related project, initiative, activity, etc. you plan to get involved in personally or professionally this summer. Ex-Officio Member Updates Provide updates on research, tourism, and federal programs. 	Shared understanding
11:15 – 12:00 45 minutes	 Strategic Communications Tina Fitzgerald, DNR AIS Planner AIS Pledge: Overview of 2022 and discuss ideas for 2023. How can the DNR, partners and this Committee promote this more in 2023? Engaging Bait Shops: New materials available based on behavior change pilots ready for statewide implementation and evaluation. 	Shared understanding and adopting next steps
12:00 – 12:45 45 minutes	Lunch (provided)	
12:45 – 1:05 20 minutes	DNR Updates	Shared understanding
1:05 – 1:20 15 minutes	Discuss any legislative action items.	Discuss and decide
1:20 – 1:40 20 minutes	Discuss topics of interest and questions for DNR Enforcement's AIS activities (in preparation for the April meeting).	Discuss
1:40 – 2:15 35 minutes	 Water Appropriation in Infested Waters Kelly Pennington, DNR Invasive Species Unit Supervisor Overview of required prevention measures for water appropriation or infested waters permits followed by discussion. 	Shared understanding and adopting next steps

Time	Торіс	Deliverables, Actions, and Responsible Parties
	 Discussion Time for Committee Unfinished business and/or next steps on today's topics 	
2:15 – 2:30 15 Minutes	 Wrap-up: Next Meeting: Thursday April 27th, 10AM-3PM, DNR Sauk Rapids Office (with online option). Potential topics include: 	Shared understanding and adopting next steps