DEPARTMENT OF NATURAL RESOURCES

Minnesota Department of Natural Resources Statewide Aquatic Invasive Species Advisory Committee

Time: 10:00 a.m. - 3:00 p.m.

Date: Thursday April 25, 2019

Location: MN DNR Sauk Rapids Office at 1035 South Benton Drive, Sauk Rapids, MN 56379

The purpose of the Committee is to advise the Minnesota DNR on its AIS Program. The following outcomes are outlined in the Committee Charter:

- Excellent recommendations for improving DNR's AIS program, including but not limited to review of current field operations, programs, research, policies and outreach materials.
- Effective suggestions and advice to other organizations on their AIS-related activities.
- Shared understanding among committee members of AIS issues and their impacts on citizens, lakeshore property owners, and recreationalists, as well as public, private, business, and non-profit organizations.

Meeting Agenda

Time	Торіс	Deliverables, Actions, and Responsible Parties
10:00 – 10:10 10 minutes	Welcome, Adopt Agenda, Approve March 28, 2019 Meeting Minutes	
10:10 – 10:40 30 minutes	 Committee Member Updates Provide a brief update, only if it is directly relevant to the Committee's roles and responsibilities. Ex-Officio Updates Research, tourism, and federal programs 	Shared understanding
10:40 – 11:20 40 minutes	 DNR Updates Legislative update Wright County Regional Inspection Program Update 	DNR informs the Committee about current issues/needs. Committee decides if action is needed (e.g. letters of support) on legislative items.
11:20 – 12:00 40 minutes	 Discussion about Current Sub-Committee Structure Are any adjustments necessary to meet the needs of the Committee as a whole? Would it be helpful to develop a guidance document about the role of sub-committees? In the current or new sub-committee structure, can sub-committees communicate/meet over the summer break and come back in August with ideas for the whole Committee to consider? 	After discussion, Committee decides if current sub-committees are sufficient or if a change is needed.
12:00 – 12:30 30 minutes	LUNCH	

	Non-native Phragmites	Committee is informed
12:30 – 2:00 90 minutes	Guest Speakers: Dan Larkin, Chelsey Blanke, and Julia Bohnen from the	about new research.
	Minnesota AIS Research Center at the University of Minnesota	Committee decides if
	 Non-native phragmites in Minnesota. 	they have a role to play
	Group discussion.	in this issue.
2:00 – 2:35 35 minutes		Committee discusses
	Summer Field Trips	options for summer
	Discuss opportunities for site visits and other learning opportunities	learning opportunities.
	during the summer. These are typically coordinated and led by	Member(s) volunteer to
	members, with technical assistance from DNR as needed.	plan and lead trips as
		needed.
	2019 Work Plan	Committee agrees on
2:35 – 2:50 15 minutes	 Identify accomplishments made during this meeting – Chair 	accomplishments and
	updates the 2019 Work Plan accordingly after the meeting.	next meeting topic(s)
	 Ideas for discussion at the next meeting in August. 	and updates their work
		plan.
	Wrap-up	
2:50 – 3:00 10 minutes	Next Meeting.	
	Next Meeting:	
	Date: Thursday, August 22, 2019	
	Location: MN DNR Sauk Rapids Office	